Guidelines for promoting Tilapia breeding by Life Cycle Assessment Techniques to reduce the environmental impact based on Smart Farmer and Circular Economy principles.Case Study: Natchaphon Farm, Sai Noi District, Nonthaburi Province
แนวทางการส่งเสริมการเพาะเลี้ยงปลานิล โดยใช้เทคนิคการประเมินวัฏจักรชีวิตของผลิตภัณฑ์ เพื่อลดผลกระทบต่อสิ่งแวดล้อมตามหลักการพัฒนาเกษตรกรปราดเปรื่อง และหลักการเศรษฐกิจหมุนเวียน กรณีศึกษา: ณัชพล ฟาร์ม อำเภอไทรน้อย จังหวัดนนทบุรี
by TITA Vorachinda; ฐิตา วรจินดา; Wisakha Phoochinda; วิสาขา ภู่จินดา; National Institute of Development Administration. The Graduate School of Environmental Development Administration
ชื่อเรื่อง: | Guidelines for promoting Tilapia breeding by Life Cycle Assessment Techniques to reduce the environmental impact based on Smart Farmer and Circular Economy principles.Case Study: Natchaphon Farm, Sai Noi District, Nonthaburi Province แนวทางการส่งเสริมการเพาะเลี้ยงปลานิล โดยใช้เทคนิคการประเมินวัฏจักรชีวิตของผลิตภัณฑ์ เพื่อลดผลกระทบต่อสิ่งแวดล้อมตามหลักการพัฒนาเกษตรกรปราดเปรื่อง และหลักการเศรษฐกิจหมุนเวียน กรณีศึกษา: ณัชพล ฟาร์ม อำเภอไทรน้อย จังหวัดนนทบุรี |
ผู้ร่วมงาน: | National Institute of Development Administration. The Graduate School of Environmental Development Administration |
ผู้ควบคุมงานวิจัย: | Wisakha Phoochinda
วิสาขา ภู่จินดา |
วันที่เผยแพร่: | NaN2023 |
หน่วยงานที่เผยแพร่: | National Institute of Development Administration |
บทคัดย่อ/เนื้อเรื่องย่อ: |
This research has its key objectives of assessing environmental impacts caused by Tilapia farming, using Life Cycle Assessment (LCA): Cradle to Gate method and Greenhouse gas emissions to suggest guidelines to reduce the impact and improve the Tilapia farming process. The Semi-Intensive culture farming method was applied together with an in-depth interview from key relevant persons including farmers who breed Tilapia using a Semi-Intensive culture method from nearby areas.
This research found that greenhouse gas emissions released from the farm are based on four main processes of breeding. 1) Harvesting has released the most of 197.856 KgCO2eq/year 2) Preparatory processes which is 192.136 KgCO2eq/year 3) Growing process, which is 36.246 KgCO2eq/year and 4) Transportation to fish markets, which is 28.176 KgCO2eq/year.
A significant reason is due to the use of a diesel-powered pump in addition to the fact when considering environmental impact, the discovery of pond aquaculture is a source of pollution because of water drained from ponds during aquaculture and fishing untreated, containing many wastes arising out of the fish excretion and leftover food sediment leading to contaminated water.
This research, therefore, recommended the key guidelines for the development of Tilapia farming and the reduction of environmental impacts based on Smart Farmer and Circular Economy principles as divided into 5 points: 1) Management of residues from Tilapia farming to increase economic value. and reduce environmental impact 2) Reducing greenhouse gas emissions and particulate emissions from Tilapia Farming Process 3) Data management by checking and recording before being used for decision-making in solving environmental problems arising from tilapia farming and career development cost 4) Cost reduction from Tilapia farming coupled with reducing environmental impact and 5) Exchange and enhance knowledge on the environmental impact caused by Tilapia farmers among other farmers in nearby areas. |
รายละเอียดเพิ่มเติม: |
Master of Science (Environmental Management) (M.S.(Environmental Management)) |
คำสำคัญ: | การเพาะเลี้ยงปลานิล
การประเมินวัฏจักรชีวิตของผลิตภัณฑ์ การปลดปล่อยก๊าซเรือนกระจก หลักการเกษตรกรปราดเปรื่อง หลักการเศรษฐกิจหมุนเวียน Tilapia farming Life Cycle Assessment Greenhouse gas emission Smart Farmer Circular Economy |
ชนิดของสื่อ: | Thesis วิทยานิพนธ์ |
ภาษา: | th |
สิทธิในการใช้งาน: | National Institute of Development Administration |
URI: | https://repository.nida.ac.th/handle/662723737/6167 |
แฟ้มในรายการข้อมูลนี้ (CONTENT) |
|
ดู ทรัพยากรสารสนเทศทั้งหมดในคลังปัญญา ใช้เพื่อประโยชน์ทางการเรียนการสอนและการค้นคว้าเท่านั้น และต้องมีการอ้างอิงแหล่งที่มาทุกครั้งที่นำไปใช้ ห้ามดัดแปลงเนื้อหา และทำสำเนาต่อ รวมถึงไม่ให้อนุญาตนำไปใช้ประโยชน์เพื่อการค้า ไม่ว่ากรณีใด ๆ ทั้งสิ้น
|
This item appears in the following Collection(s) |
|